Over het project

Nederland heeft 1,2 miljoen mensen van 70 jaar of ouder. Deze groeiende groep van ouderen biedt de samenleving nieuwe kansen, maar brengt ook maatschappelijke vraagstukken aan het licht. Onderzoek toont het aan: kunst en cultuur hebben een belangrijk positief effect op het welzijn en de gezondheid van ouderen. Cultuurparticipatie en sociaal-artistieke projecten voor, door en van ouderen zetten ouderen in hun kracht en dragen bij aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Om de verbinding tussen de ouderenzorg en kunst te versterken, organiseerde Movisie samen met verschillende partners Kracht uit Kunst, het vervolg op Cinema Senior.

Kracht uit kunst

Uit maar liefst 54 mooie inzendingen moest er toch echt een keuze worden gemaakt. Aan acteur Teun Luijkx (bekend van o.a. A’dam – E.V.A.) en grand dame Hedy d’Ancona (oud-politica en medeoprichter van Opzij) de eer om beiden hun persoonlijke favoriet te kiezen. Teun Luijkx een filmpje, Hedy d’Ancona een foto. Deze twee initiatieven wonnen een geldbedrag van 500 euro en natuurlijk their moment of fame!

Winnaar foto
DeDansDivisie met het project Dans, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder: een dansvoorstelling die wordt gedanst door mensen met en zonder Parkinson.
Het doel van deze dansvoorstelling is het verbeteren van de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van mensen met Parkinson. Door een artistiek kwalitatieve dansvoorstelling te maken waarin jonge en oude mensen met, en zonder Parkinson, en mantelzorgers samenwerken, wil Stichting DeDansDivisie aan en breed publiek laten zien wat je als Parkinson patiënt kunt en hoe dit bijdraagt aan het behouden van lichamelijke functies zoals lopen en bewegen.

Winnaar film
PRA Muziektheater met het project Simpel Verlangen: een landelijk dansproject in woonzorgcentra dat verschillende leefwerelden met elkaar verbindt.
Het dansproject is geproduceerd door PRA muziektheater in samenwerking met 20 zorginstellingen en dansopleidingen uit de regio’s Noord Holland, Zuid Holland, Brabant en Utrecht. PRA maakt met twee professionele dansers en 2 musici, stagiaires van de dansopleidingen, ouderen uit de wijk en kwetsbare ouderen uit de zorginstellingen een dansvoorstelling rond het thema verlangen.

        

Cinema Senior

In 2015 organiseerden Movisie en LKCA samen met verschillende partners het filmfestival Cinema Senior. Hierin stonden korte films over kunstprojecten voor, door en met ouderen centraal. Meer inspiratie vind je op deze website onder Mooie voorbeelden.